Ik houd van burgers. Stijn eerlijk gezegd nog meer š
Een traditionele hamburger eten we dan ook regelmatig op een portobello.
Het is zo lekker makkelijk.
Maar ook vegaburgers zijn de moeite waar; er zijn zoveel lekkere variaties. Je kunt eigenlijk van vele verschillende ingrediƫnten een burger maken. Dit keer heb ik geƫxperimenteerd met aubergine.
Stap voor stap zijn Stijn en ik veel meer vegetarisch gaan eten. We komen er achter hoe kleurrijk de keuken is van een vegetariƫr. Dan vinden we het leuk om bepaalde traditionele gerechten in een cool jasje te steken.
En zo ging ik op zoek naar een lekkere vegaburger, die er wel uitziet als een burger. De aubergineburger heeft namelijk een vergelijkbare kleur als een hamburger. Het verrassende is alleen dat de buitenkant krokant is, maar de binnenkant heeft iets weg van een kroketvulling.
Samen met de pittige tomatensaus combineert het erg goed.
Als je aan de slag wilt gaan met deze Aubergineburger met pittige tomatensaus dan vind je hieronder het recept.
Aubergineburger met pittige tomatensaus
Bereidingstijd: 50 minuten (waarvan 30 minuten oventijd)
N.B. De tijd kan langer zijn indien je de saus lang wil laten inkoken.
Voor 2 personen
Wat heb je nodig?
- 2 aubergines
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 125 gram amandelmeel
- 1 eetlepel fijngehakte verse tijm
- zout en peper
- olie (kokosolie)
Voor de pittige tomatensaus:
- 500 gram verse pomodoro tomaten (of 2 blikken gepelde tomaten)
- 2 sjalotjes
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- zout en peper
Dit is ook handig:
een keukenmachine
Hoe maak je het?
De tomatensaus:
- Snij de ui, de rode peper en de knoflook fijn.
- Verhit olijfolie in een koekenpan, doe alles erbij en laat rustig fruiten.
- Snij de gepelde tomaten in blokjes en voeg ze toe samen met de eetlepels balsamicoazijn.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat zo lang mogelijk sudderen. Wij lieten het bijna een halfuur inkoken.
- Voeg wanneer je saus klaar is zout en peper toe naar smaak.
De burgers:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snij de ui en de teentjes knoflook fijn, snij de aubergines in blokjes.
- Verhit olie in een koekenpan en laat de ui en de knoflook samen zachtjes fruiten.
- Voeg de aubergine toe en blus het geheel met de eetlepels balsamicoazijn.
Laat de aubergine gedurende 15 minuten rustig garen totdat hij zacht is. - Zodra deze gaar is, doe je de aubergine in een keukenmachine en voeg hieraan tijm en amandelmeel toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak vier burgers van het auberginemengsel. Het mengsel voelt zacht aan, maar dat komt goed zodra hij in de oven is geweest.
- Bak deze gedurende een half uur in de oven met halverwege draaien. Schep hem voorzichtig om.
- Dan is de burger klaar. Buitenkant is krokant. De binnenkant heeft iets weg van een krokettenmengsel. Serveer met de ingekookte pittige tomatensaus!
- Eet smakelijk!
Serveer er nog wat extra groenten bij voor een volledige maaltijd.
Inspiratie komt van De hippe vegetarier. Zij maakten kleine balletjes, wat ook een leuk idee is.
Zelf heb ik er mijn eigen paleo-variant van gemaakt door beschuit en kaas weg te laten.