Catalaanse stoofpot kip met langoustine (in Wonderbag)

Een droom die uitkomt! Onze eerste kookvideo. In de camper. Op het strand. In Spanje. Een heerlijke Catalaanse stoofpot.

Soort slowcookgerecht. Alleen dan zonder onze Crock-Pot.
We hebben iets anders cools gebruikt! (zie video!)

Culicool on the Road (#COTR)

Met het prachtige boek Culinaria Spanje reizen we Catalonië door voor onze serie Culicool on the Road. Op zoek naar lokale & Culicoole gerechten. Indien ze niet Culicoolproof zijn, dan maken we ze vrij van gluten, lactose en geraffineerde suiker.

Het streekgerecht “mar y montaňa” wekte onze interesse. Combinatie vis en vlees. Of zoals Stijn zegt. Een ouderwetse Surf en turf dus. 😉

Na het halen van alle ingrediënten voor dit lokale gerecht “mar y montaňa” was het de bedoeling om terug naar de camperplaats te gaan.

Alleen tijdens een ontspannen wandeling in Palamos zagen we een fantastische plek.

Onverwacht werd onze droom werkelijkheid.

In deze Catalaanse stoofpot gaat nog een bijzonder ingrediënt. In Catalonië gebruiken ze het zelfs als basis voor in stoofpotten.

Na dit experiment absoluut een aanrader!
Wil je weten wat het is?

Bekijk nu onze eerste aflevering van “Culicool on the road” in Catalonië.

Yeah, zoals je hebt gezien, de Wonderbag heeft voor CULI-wonder gezorgd 😉

Wil je meer zien van CULICOOL ON THE ROAD?

Abonneer je gratis op ons Youtube-kanaal:

10% korting Wonderbag

Wij zijn zo enthousiast dat we Partner zijn geworden van de Wonderbag.

Jij, als Culicooler, krijgt 10 % korting op de Wonderbag.

Klik hier om je wonderbag te kiezen & gebruik de couponcode: “CULICOOL“.

Goed, wellicht wil je eerst wat meer informatie over deze Culicoole uitvinding!

Klik hier voor meer informatie >

Recept

Catalaanse stoofpot: Kip met rivierkreeft (Mar y montaña)

Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiden en minimaal 4 uur stoven
Voor: 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 2 kippenbouten, in 3 laten hakken door kippenboer (zie video)
  • 8 langoustines of garnalen (Wil je langoustines bestellen in Catalonië net als wij? Vraag dan om “Escamarlans”)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 knoflooktenen, geplet
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels blanke amandelen
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 25 gram pure chocolade 78% (of gebruik 1 eetlepel cacaopoeder)
  • 300 gram pastinaak
  • 300 gram wortelen
  • water
  • olijfolie
  • zout en peper

 Dit is ook handig:

*Is een slowcooker ook mogelijk?
Yep, je kunt dit gerecht ook in een slowcooker maken. Zet 3,5 uur op LAAG.

**Wil je ook een wonderbag?
Schaf deze via Culicool aan en ontvang 10 % korting.

Volg de volgende 3 stappen:

  1. Klik hier om je Wonderbag te kiezen. (Je hebt keuze uit verschillende kleuren.)
  2. Vul couponcode CULICOOL in voor 10% voordeel.
  3. Ga naar de kassa om de Wonderbag aan te schaffen.

Hoe maak je het?

  1. Schil de pastinaak en wortelen. Snij ze in dunne plakjes en halve maantjes. (Hoe kleiner, hoe snelle gaar.)
  2. Maak de kip goed schoon en dep droog.
  3. Wrijf het vlees in met peper en zout.
  4. Verhit in een ovenvaste pan 4 eetlepels olijfolie en braad het vlees kort.
  5. Haal de kip eruit.
  6. Voeg de uien en de geplette knoflook toe.
  7. Fruit de ui glazig en bak de knoflook 1 minuut mee.
  8. Haal de knoflook er weer uit en doe ze in de vijzel.
  9. Laat de ui op laag vuur wat fruiten. (of zet eventueel het vuur even uit, zodat je volledig focus hebt op het vijzelen 😉 )
  10. Maak ondertussen in de vijzel de pasta voor de stoofpot.
  11. Stamp de knoflook met de amandelen, hazelnoten, peterselie en chocolade met 2 eetlepels olijfolie tot een dikke pasta.
  12. Doe de tomaat en de pasta bij de ui. Roer het.
  13. Voeg tot slot de kip, laurierblad, pastinaak en wortelen toe en meng het door elkaar.
  14. Schenk water toe tot het driekwart onderstaat.
  15. Tijd om te stoven. Zet het vuur uit, zet de deksel op de pan en zet de gehele pan in de Wonderbag. Zie in de video hoe je dit exact doet.
  16. Laat 4 uur stoven. (De “mar”/vis gaan er dus nog niet in! Alleen montaña/kip)
  17. Controleer na 4 uur of de kip gaar is. En proef uiteraard of je tevreden bent met de smaak van de saus. (Hopelijk ben je net zo verrast als ons!)
  18. Haal de pan uit de Wonderbag en zet de pan nog even op het vuur.
  19. Voeg de langoustinen toe en stoof het 5 minuten mee.
  20. En klaar is deze heerlijke Catalaanse stoofpot “Mar Y montaña” met kip en langoustinen.
  21. Eet smakelijk!