Crema Catalana lactosevrij – Compleet recept zonder geraffineerde suikers & lactosevrij

In dit artikel het recept voor Crema Catalana lactosevrij.

Crema Catalana! Het dessert van Catalonië. Geproefd in Barcelona. Yammm, superlekker!
Alleen uhh… niet bepaald Culicoolproof (=vrij van gluten, lactose & geraffineerde suikers).

Hoe kunnen we het toch voor elkaar krijgen dat we een “gezonde” variant kunnen maken? Een Crema Catalana Lactosevrij was onze uitdaging. Ik, Nicole, ging ermee aan de slag.

crema catalana lactosevrij

#COTR – Crema Catalana lactosevrij

Stijn en ik reisden met onze camper door Catalonië voor onze serie Culicool On The Road #COTR. Uiteraard even een stop in Barcelona.

Een ouder echtpaar tipte ons een traditioneel Catalaans restaurant in hartje Barcelona om de smaak van Catalonië te proeven. Heerlijk gegeten bij restaurant Pa Y trago. O.a.

Mar y montana: Als het goed weet je na het zien van deze video wat het is.
Aioli: Van zichzelf al Culicoolproof. Hoe cool!

Dat was Culicoolgenieten zeg.
Lekker en voldaan gevoel.

Crema Catalana

crema catalana traditioneelOeiii, toen zagen we de ober Crema Catalana maken. Het dessert van Catalonië.

Alleen tja…om een plofgevoel te voorkomen, was het beter om geen toetje te nemen.

Heel braaf de rekening gevraagd.
Wel gezegd dat we de dag erna terugkomen! Haha.

Tja, om de Culicool-versie te kunnen maken, is het origineel proeven belangrijk. En dat is gelukt!

Bekijk nu onze 3e aflevering van “Culicool on the road” in Catalonië – Crema Catalana Lactosevrij

Wil je meer zien van CULICOOL ON THE ROAD?

Abonneer je gratis op ons Youtube-kanaal:

 

Zo, na het zien van de video weet je nu ook het verschil tussen Crema Catalana en Crème brûlée.

Bekijk hieronder het Crema Catalana lactosevrij recept.

Je Foodbuddie, Nicole

Crema Catalana Lactosevrij – Culicoolproof

crema catalana lactosevrij
Bereidingstijd: 55 minuten (waarvan 15 minuten voorbereiden en 30-40 minuten oventijd) + 2 uur wachten in koelkast
Voor: 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 4 eidooiers
  • 4 eetlepels honing
  • 500 ml kokosmelk
  • geraspte schil van ½ grote citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 eetlepel bindmiddel (Paleoproof: arrowroot*. Cassavemeel of tapiocameel kun je ook gebruiken)

*Over Arrowroot:
Arrowroot wordt vooral gebruikt als bindmiddel, in Nederland is het eigenlijk alleen in poedervorm verkrijgbaar.

Arrowroot heeft zeer weinig invloed op de smaak van een gerecht, het is heel neutraal. Daarnaast geeft arrowroot een iets minder luchtig resultaat als tapiocameel (in bijvoorbeeld broodjes) maar de bindende eigenschappen zijn naar mijn ervaring juist iets sterker. Hierdoor vind ik arrowroot met name geschikt om in zoete gerechten te verwerken zoals een cake of taart, maar ook om een saus of vla te binden.

Dit is ook handig:

  • een kookpannetje
  • 4 vuurvaste middelgrote ovenschaaltjes
  • een gasbrandertje (kan je vinden vanaf 12,50 euro)

Hoe maak je het?

  1. Klop in een pan 4 eetlepels honing en de 4 eidooiers schuimig. (nog niet op het vuur!)
  2. Voeg bindmiddel, kaneel, citroenschil en de kokosmelk erbij.
  3. Verhit het geheel langzaam door voortdurend te roeren, tot de room wat dikker begint te
  4. worden. Ongeveer 5 minuten.
  5. Neem de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje en verdeel de room over 4 vuurvaste schaaltjes.
  6. Pak een ovenschaal en zet hierin de schaaltjes.
  7. Giet heet water tot halverwege de zijkanten van de schaaltjes.
  8. Bak 40-45 minuten voor diepe schaaltjes (35 minuten voor ondiepe brede schaaltjes, zoals wij hadden) au-bain-marie tot de bovenkant lichtbruin is, maar de binnenkant nog steeds een beetje vloeibaar lijkt.
  9. Schud het als de oventijd is afgelopen en je kunt zien dat het stevig. Dat is een goed teken!
  10. Haal de ovenschaal voorzichtig uit de oven. Haal de schaaltjes eruit en laat gedurende 5 minuten staan.
  11. Bedek de schaaltjes met doorzichtig folie en zet daarna in de koelkast voor minstens 2 uur om af te koelen.
  12. Strooi voor het serveren ongeveer 1 eetlepel palmsuiker op de top van ieder schaaltje. Dit kun je met handen doen. Als de suiker te dik is, dan zal de onderkant niet gaan karameliseren. Zorg dus voor een mooi dun laagje.
  13. TIP: Werk de crèmes één voor één af. Strooi dus telkens de suiker over één schaaltje en karameliseer de suiker meteen daarna.
  14. Gebruik een brandertje op de suiker te karameliseren of zet ze 5 minuten onder de grill. Indien je een brandertje gebruikt, zorg dat je de vlam loodrecht op het oppervlak zet en kleine cirkels maakt. De suiker zal opborrelen en daarna wordt het mooi bruin. De suiker moet smelten en karamelliseren, maar mag niet verbranden!
  15. Opdienen maar! Tik eerst met de bolle kant van je lepeltje op het suiker. Als het goed is breek het suiker in stukjes. (zie hier in de video hoe het moet)
  16. Eet smakelijk!

Wil je weten in welk restaurant we Crema Catalana hebben geproefd?

taberna proeven crema catalana traditioneelPa Y trago is een traditioneel Catalaans restaurant in Barcelona, wat sinds 1965 bestaat.

Dit is het adres:
Carrer del Parlament, 41, 08015 Barcelona
(Wijk Sant Antoni)

Recept