Stijn en ik zijn al jaren grote liefhebbers van stoofpotjes. Die intense smaak die je daarmee kan verkrijgen. Heerlijk! Sinds dit jaar hebben we geïnvesteerd in deze liefde: door een slowcooker te kopen.
Nu we dit apparaat in huis hebben genieten we nog meer van stoofpotjes (en onze bovenburen ook door de heerlijke geur die er vanaf komt! 😉 )
Ook is er een nieuwe wereld opengegaan om op een makkelijke manier nog meer lekkere glutenvrije, suikervrije en lactosevrije avondmaaltijden te maken. Je kunt er ook uitstekend een volledige maaltijd mee maken als je bijvoorbeeld bij dit kipstoofpotrecept veel groenten bij doet.
Kip pilaf (of is het nu kip pilaV?)
Pilaf is zo’n heerlijke traditioneel recept wat zonder de rijst een mooie Culicool gerecht kan zijn. Van oorsprong is het een eenvoudig bijgerecht uit het Midden-Oosten bestaande uit rijst gegaard in bouillon, eventueel met wat toevoegingen zoals kruiden en specerijen, groenten, peulvruchten en kip of vlees.
In Nederland kennen we Pilaf als eenpansgerecht met saus, kip en perzik: de rijst wordt er meestal apart bij geserveerd. Wij kunnen er heel goed lekker bloemkoolrijst erbij serveren. Geen probleem!
Voordat ik het traditionele recept Kip pilaf uit de slowcooker met je ga delen, eerste nog even een korte uitleg over de crock-pot of slowcooker.
Wat is slowcooken nu exact?
Slowcooking is een manier van eten bereiden waarbij een elektrische pan wordt gebruikt. Ook wel de slowcooker, of crock-pot genoemd. Simpelgezegd is een slowcooker een elektrische sudderpan.
Zoals de naam al doet vermoeden is slowcooking een langzaam proces dat wel tot 10 uur kan duren. Door producten met de deksel op de pan en op een lage temperatuur te stoven, te sudderen of te koken trekken alle smaken er goed in en wordt het eten heerlijk sappig.
Hoe gezond is de slowcooken?
Door het bereiden op lage temperatuur blijven ook de vitamines behouden. Plus je gebruikt vrijwel geen vet om je gerecht te maken. Dit alles bij elkaar maakt het een gezonde(re) manier van koken.
Laat je door de bereidingstijd echter niet afschrikken!
Zet de pan ’s ochtends voordat je naar je werk gaat aan. Dan heb je er de hele dag geen omkijken naar en als je thuiskomt staat er een heerlijke maaltijd klaar. Ook is het elektriciteitsverbruik veel minder dan bij stoven op een gasfornuis. Ideaal toch?
Meer weten over slowcooken?
Als slowcooken nieuw voor je is, dan is wellicht dit artikel interessant voor je. Hierin leggen we exact uit wat een slowcooker of crock-pot is. Ook laten we zien welke wij gebruiken.
Stijn heeft zijn huiswerk goed gedaan om te kijken wat nu de voordelen zijn van welke slowcooker. Uiteindelijk zijn we voor de slowcooker Crock-Pot Slowcooker CR605 Next Gen gegaan waar we heel blij mee zijn.
Oke, tijd om aan de slag te gaan met dit heerlijke simpele en kleurrijke recept.
Crockpotten maar! Of gebruik je sudderpan als je (nog) geen Slowcooker hebt 😉
Liefs, Je Foodbuddie Nicole
Wil je aan de slag met dit heerlijke kip stoofgerecht ooit?
Check hieronder het recept.
Kip Pilaf – crockpot style
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 6,5 uur (waarvan 30 minuten voorbereiding en 6 uur crockpottijd)
Wat heb je nodig?
- 400 gram kipfilet
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode paprika’s
- 6 stengels bleekselderij
- 2 rijpe tomaten
- 5 perziken
- 3 eetlepels zelfgemaakte ketjap of kokosaminozuren*
- 1 banaan
*Ketjap is helaas niet paleo. Het is gemaakt van sojabonen en tarwe. Hoe kunnen we dan toch die lekkere zoute ketjapsmaak krijgen?
Je kunt kokosamino’s kopen. Alleen aangezien kokosamino’s moeilijk te verkrijgen zijn, en ook redelijk aan de prijs zijn, kun je zelf een variant maken.
Neem bijvoorbeeld dit recept voor zelfgemaakte ketjap >
Dit is ook handig:
Hoe maak je dat?
- Pel en snipper de ui. Pel en snij de knoflook fijn.
- Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s in blokjes.
- Schil en snij de bleekselderij in stukjes.
- Snij de tomaten in stukjes.
- Ontdoe de perziken van het vel en snij langs de punt het vruchtvlees eraf. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Snij de kipfilet in blokjes. Bestrooi de kip met kerriepoeder, een beetje zout en peper.
- Doe dit allemaal in de crockpot.
- Voeg de eigengemaakte ketjap toe.
- En snij tot slot de banaan in plakjes en roer het door het mengsel.
- Tijd om te gaan Crockpotten!
- Zet de Crockpot op LAAG en 6 uur.
- Na 6 uur zijn de blokjes kipfilet nog in tact, maar kan je het kippenvlees wel uit elkaar trekken met daar omheen een heerlijke pilafsaus.
- Tijd om op te dienen. Heerlijk bij bloemkoolrijst.
- Eet smakelijk!