Lactose overzicht: Hoeveel lactose bevatten melkproducten?

In dit artikel laten we je met een lactose overzicht zien hoeveel lactose bepaalde melkproducten bevatten.
Dat er in melk lactose zit, dat hoeven we je niet uit te leggen. Alleen in welke melkproducten moet je nou absoluut niet eten en wat kan je wel eten als je een lactose-intolerantie hebt? Mag je in de Culicool lifestyle bepaalde kazen eten?

In dit artikel even we je er antwoord op. Als je wilt weten wat wel en niet te eten als je lactose-intolerant bent, is dit lactose overzicht heel handig.


Welke melkproducten kan ik wel eten met een lactose-intolerantie?

Er zijn een aantal kazen die je met een gerust hart kunt eten. Parmezaanse kaas bevat bijvoorbeeld geen lactose. Yeah!

Ook gorgonzola en pecorino zijn lactosevrij. In de lijst met producten staan meerdere producten die je, gelukkig, gewoon kunt eten.

Ben je erg gevoelig voor lactose, kies dan alleen producten die helemaal geen (soms is dat 0-0,1 gram) lactose bevatten. Ben je minder gevoelig, dan kun je bijvoorbeeld ook best feta eten (0,5 gram).

NB. Verwar lactose-intolerantie niet met koemelkallergie. Iemand met lactose-intolerantie heeft moeite om koemelksuiker (lactose) te verteren, doordat men te weinig van het enzym lactase in de darm heeft.

Iemand met een koemelk-allergie kan geen koemelkeiwit verdragen. Je moet dan zuivel echt laten staan, zoals melk, boter en kaas. Producten waar ingrediënten van koemelk in zitten, kunnen ook klachten geven; dit is afhankelijk van de ernst van de allergie.

Welke melkproducten kan ik beter laten staan met een lactose-intolerantie?

De producten waar je extra goed op moet letten, zijn de producten met melkpoeder. In melkpoeder zit heel veel lactose. Deze producten passen dan ook niet in een lactosevrij dieet. Melkpoeder vind je vaak terug in deegwaren zoals koek of krentenbollen.

En wat mag je eten in de Culicool lifestyle?

Kijk, de paleofoodies zeggen dat zuivel niet paleo is. Het is een bewerkt product. In principe eten wij in de Culicool lifestyle ook lactosevrij (zuivelvrij).

Alleen zoals hierboven aangegeven kun je best producten met lactose nemen als je niet lactose-intolerant bent. Je zal dan niet snel klachten krijgen als opgeblazen gevoel of andere buikklachten.

Je kunt dat de 80/20-regel toepassen door af en toe de 20% in te zetten om wel dat stukje kaas te nemen.

Lactose overzicht in melk/kaas

Zie hier op de website van Sightdish een overzicht met hoeveel lactose er zit in bepaalde producten.
Handig voor als je geen lactose mag of wilt eten.

Wist jij bijvoorbeeld dat oude kaas geen lactose bevat?

Bron: Sightdish