Deze aardbeiencake is lekker & gezond. Door de kokosmeel krijgt het al zoete smaak en is het glutenvrij.
Vorige week maakte jullie kennis met Nadine.
Een hele goede vriendin van me.
Zij dacht dat we alleen haar heerlijke auberginegerecht gingen eten,
maar ik had ook nog voor iets lekkers bij de thee gezorgd.
Een lekkere glutenvrije Aardbeiencake!
In deze cake wordt kokosmeel gebruikt als bloem. Zo krijg je een glutenvrije cake en het meel is gezond, omdat het o.a. een behoorlijke dosis vitamine C en B1, ijzer bevat.
Kokosmeel kan je gebruiken om tarwemeel te vervangen als bindmiddel of in gebak. Het is een stuk duurder, maar je hebt er veel minder van nodig. Dat zal je in dit recept zien.
Een goede richtlijn is 1/4 kokosmeel gebruiken van de hoeveelheid tarwemeel.
Kokosmeel heeft de eigenschap enorm veel vocht op te slorpen. Daarom zal je in gebakrecepten op basis van kokosmeel een groter aandeel vochtige ingrediënten vinden (zoals ei, notenmelk, water, honing, fruitmoes) dan in een klassiek baksel.
Zie in de video hoe ik deze cake maak & wat een “surprise” het voor Nadine was:
We zijn benieuwd naar je reactie & laat ook zeker aan ons weten wat je van het recept vindt als je het gemaakt hebt.
Tof als je een reactie achterlaat onder deze blog.
Wil je meer van CULICOOL TV volgen?
Abonneer je dan hier op het youtube-kanaal van CULICOOL.
Als je aan de slag wilt gaan met de Aardbeiencake dan vind je hieronder het recept.
Aardbeiencake
Voor 8/10 plakken cake
Wat heb je nodig?
- 65 gram kokosmeel
- ½ theelepel bakpoeder
- 7 grote eieren
- 120 ml gesmolten kokosolie
- 2 theelepels geraspte citroenschil
- 22 gram van ruwe honing
- 200 gram gesneden aardbeien
- Eventueel: 1/2 theelepel vanille-extract (=tip van Culicooler Frederique)
Voor de topping:
- 1 eetlepel kokosrasp
- 50 gram aardbeien
Dit is ook handig:
een keukenmachine
een taartvorm van 18cm voor een ronde cake,
maar een traditionele cakevorm kan natuurlijk ook
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de cakevorm in of lijm met bakpapier.
- Doe de kokosmeel en het bakpoeder in een middelgrote kom en zit dit even opzij.
- Klop in een grote kom de eieren samen en laat zitten voor ongeveer 2 minuten om in te dikken.
- Voeg dan in de grote kom de kokosolie, citroenschil, en ruwe honing toe. Meng goed.
- Voeg langzaam de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten hierboven. Roer met garde. Het roeren zal steeds moeilijker gaan, omdat het kokosmeel veel vocht opneemt.
- Voeg voorzichtig de aardbeien toe.
- Giet het beslag in de vorm.
- Bak 30-35 minuten. Controleer met een sateprikker of er geen deeg meer aan plakt en/of de randen goudbruin zijn.
- Laat afkoelen 5 tot 10 minuten voor het snijden.
- Top het af met schijfjes aardbeien en wat kokosrasp.
- Eet smakelijk!