heerlijk van smaak.
Beste paleo empanada recept ooit
Tijdens een Facebook LIVE proefden we 1 van onze beste paleo empanada recept ooit.
Lekker krokant en heerlijk van smaak.
We vroegen wie het recept zou willen hebben. De Culicoolers gingen los.
Uiteindelijk meer dan 40 reacties. Zie hier:
Spontaan ontstond het idee om bij meer dan 100 LIKES het recept te delen.
Nou, daar zijn we dik overheen gegaan. Binnen een paar uur stond de teller op 200 LIKES. Te gek!
Dus daarom delen wij in deze blog het paleo empanada recept.
Nog even de (paleo) empanada in het kort:
Wat is een empanada?
Empanada is afkomstig uit de Argentijnse keuken. Het is een soort gevuld pasteitje, die gebakken of gefrituurd wordt.
Wij gaan voor de gebakken variant. Zo hebben wij het ook geleerd tijdens onze reis in Argentinië in 2012. Samen met Argentijn Federico hebben we heerlijke empanadas gemaakt in zijn appartement in Buenos Aires.
Toen aten we nog niet paleo. Nu in de Culicool lifestyle maken we alles het liefst glutenvrij, zodat we buikklachten voorkomen.
Dus aan ons de uitdaging om een paleo empanada te maken, die lekker smaakt & krokant is.
Heel wat getest. Veel probeersels zijn mislukt en zijn direct de prullenbak ingegaan.
Maar…goed nieuws! Uiteindelijk hebben we een super glutenvrij recept waar we helemaal tevreden over zijn.
Hoe eet je een empanada?
Empanadas zijn ideaal als snack. Goed in te vriezen en op te warmen in de oven.
Ook zijn ze heerlijk als avondmaal. Neem 2 empanadas met een lekkere kop soep.
Oke, tijd om aan de slag te gaan.
Zie het recept hieronder.
Geniet van dit glutenvrij paleo empanada recept!
je Foodbuddies, Nicole & Stijn
RECEPT: Paleo empanada met gehakt
Bereidingstijd: 45 minuten (15 minuten voorbereidingstijd, 10 minuten wachttijd, 20 minuten oventijd)
Voor: 8 empanadas
Wat heb je nodig?
Voor de gehaktvulling:
- 250 gram gehakt
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 1/2 theelepel chilipoeder (of meer! Als je van pittig houdt.)
- 1 eetlepel paprikapoeder (zoet)
- 1 theelepel oregano
- peper en zout
- olijfolie, om in te bakken
Voor het deeg:
- 150 gram amandelmeel
- 90 tapiocameel (dat is meel, gemaakt van de cassavewortel.)
- 1 theelepel zeezout
- 2 grote eieren, geklopt
- 3 eetlepels olijfolie met zachte smaak
- Optioneel: kruiden (oregano of provenciaalse kruiden voor wat extra smaak aan het deeg)
Extra: 1 ei ( Om de empanada te bestrijken, voordat hij de oven ingaat.)
Hoe maak je het?
Ga eerst met de vulling aan de slag:
- Snij de ui en knoflook fijn.
- Doe de olijfolie in een pan en bak hierin de ui glazig.
- Voeg daarna de knoflook en het gehakt toe.
- Rul de het gehakt.
- Voeg tot slot paprikapoeder, chilipoeder en oregano toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Haal de pan van het fornuis en laat afkoelen.
Dan is het EMPANADATIME!
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bedek een bakplaat met bakpapier.
- Gebruik een vork of garde om het amandelmeel, tapiocameel en zout te mixen een kom. Zorg dat het goed door elkaar is gemixt.
- Voeg de geklopte eieren en olijfolie toe. Mix het met de vork of garde tot het goed is gemixt en dik is.
- Als het deeg te plakkerig is, voeg wat extra amandelmeel toe. Is het te droog, dan voeg meer olijfolie toe. (1 theelepel per keer.)
- Dek het deeg af met plastic en leg het voor 10 minuten in de koelkast.
- Haal het deeg na 10 minuten weer uit de koelkast en maak 8 deegballen.
- Plaats de deegbal in je handen en druk het plat tot het mooi rond is. Gebruik hiervoor ook je vingers van je andere hand. Natuurlijk kun je ook een deegroller gebruiken.
- Voeg 2 a 3 eetlepels vulling in het midden van het deeg. Doe er niet te veel in. Hij moet nog dicht kunnen! (Mogelijk houd je wat vulling over. Dit kun je ook zo eten als snack 😉 Tijdens het koken mag gegeten worden.)
- Klap het deeg dicht, zodat je een half rondje krijgt en druk de buitenzijdes naar elkaar toe met je vingers, zodat je het deeg helemaal dichtmaakt.
- Daarna kun je het aandrukken met een vork, zodat je er mooi patroon in krijgt.
- Plaats de empanadas op de bakplaat, op bakpapier.
- Smeer de bovenkant van de empanada een beetje in met een geklutst ei, zodat hij een mooi bruin laagje krijgt na het bakken.
- Plaats de empanadas in de oven en bak ze in 20 minuten krokant of tot hij goudbruin is.
- Controleer na 10 minuten hoe het gaat. Hij moet mooi goudbruin worden.
Eventueel kun je de empanada bij het controleren na 10 minuten omdraaien om ook de onderkant mooi krokant te krijgen.
- Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen.
- Eet smakelijk!
NB. Weet jij iemand blij te maken met dit recept? Delen mag!