Pipirrana is een simpele koude salade uit Zuid-Spanje. Het is lekker fris en supergezond. Het wordt vaak als tapas gepresenteerd, maar je kunt het natuurlijk ook eten als maaltijdsalade.
In allerlei varianten zie je ze voorbij komen in de tapasbars. Wij laten onze variant zien met calamaris. Inktvisringen zijn namelijk in Nederland ook goed te verkrijgen.
Wat wel leuk is om te weten is dat vroeger Pipirrana vooral ook door de traditionele boeren werd gegeten. Alleen zij maakten een warme variant. Zij maakten de paprika warm boven hun eigengemaakte vuurtje.
We houden van de rauwe variant.
En daarbij is het ook sneller klaar.
Jaja, in 15 minuten!
Let maar op 😉
Luister ook goed naar de 2 tips die we geven.
Stijn zegt iets belangrijks over de bereiding van de inktvis & Nicole laat haar trucje zien, die ze deze week pas heeft ontdekt!
Wij gebruiken limoen om het een zuurtje te geven. In Spanje gebruiken ze ook vaak witte wijn azijn uit Jerez. Indien je deze thuis hebt staan, mag je dit ook gebruiken 😉
We zijn benieuwd naar je reactie & laat ook zeker aan ons weten wat je van het recept vindt als je het gemaakt hebt.
Tof als je een reactie achterlaat onder deze blog.
Wil je meer van CULICOOL TV volgen?
Abonneer je dan hier op het youtube-kanaal van CULICOOL.
Als je aan de slag wilt gaan met de Pipirrana dan vind je hieronder het recept.
Pipirrana
Voor 2 personen
(Let op: Dit is een grote hoeveelheid. Je kunt er met 2 personen of misschien wel 3 van eten. Of je bewaart wat als tapas 😉)
Wat heb je nodig?
- 1 calamaris (500 gram inktvisringen)
- 1 groene paprika (langwerpige, die zijn minder bitter)
- 1 rode paprika
- 1 grote ui
- 2 tomaten
- 2 eetlepels peterselie
- 2 teentjes knoflook
- sap van 1 limoen
- 1 eetlepel kokosolie
- peper en zout
- 3 eetlepels olijfolie (extra virgen)
Dit is ook handig:
een knoflookpers (zie in de video een heel handig trucje!)
Hoe maak je het?
- Snij de groene & rode paprika, de ui en tomaten in kleine blokjes.
- Neem een kom en meng de paprika’s, de ui en de tomaat hierin.
- 
Maak de knoflook klein (met een pers) en snij de peterselie fijn. Voeg dit toe aan de kom.
- Pers de limoen boven de kom uit en besprenkel met de olijfolie. Meng dan alles door elkaar.
- Maak van de calamaris ringen (als dat nog niet zo is) en snij deze in kleine stukjes.
- Verhit wat kokosolie in de pan en bak hierin de calamarisstukjes in kleine 2 minuten. Bak ze niet te lang, want dan kunnen ze taai worden. Proef eventueel tussendoor om te kijken of ze goed zijn.
- Voeg de calamarisstukjes toe aan de kom en meng goed. Breng eventueel op smaak met peper en zout
- Eet smakelijk!