Wakame salade met tonijn voor een jodiumboost

In dit artikel het recept voor wakame salade met tonijn. Zonder gluten, lactose & geraffineerde suikers. 100% Paleoproof!
In september 2017 aten wij voor de eerste keer wakame in deze wakame salade met tonijn. Ik zag het liggen bij de Carrefour hier in Spanje.

Dus ik dacht ‘hop in de boodschappenkar’. Leuk voor een nieuw experiment.

Wakame (in gedroogde vorm)

Wakame is zeewier. Wij kochten het in gedroogde vorm.

Zonder rare toevoegingen.
Eenvoudig te bereiden.
En goed voor ons jodium.

Kijk, dat moeten we hebben!

Jodium

In Nederland wordt er vaak aan brood gedacht voor je jodiuminname, maar dit is toegevoegd jodium. Beter eet je de producten waar jodium van nature in voorkomt.

Het komt van nature voor in zeewater. Alles wat uit de zee wordt gehaald, bevatten daarom een zeer belangrijke bron van jodium. Denk bijvoorbeeld naast zeewieren en algen ook aan schaaldieren en zeevis.

Hoe smaakt zeewier?

Nu zul je je afvragen of zeewier wel lekker is. Daar is maar 1 manier om erachter te komen. Proeven! Als we Stijn mogen geloven smaakt het heel goed.

Zie hier hoe we op ons Spaans dakterras voor het eerste wakame proeven:

Video bekeken? Vond je het leuk?
Geef even een LIKE. Tof als je dat doet!

“Beetje dippen in een dressing en je hebt een heerlijk tussendoortje”, zegt hij.

Haha, ja dat kan ook. Maar de dressing is eigenlijk bedoeld voor de complete maaltijd: Wakame salade met tonijn

Door de vis krijg je nog eens extra jodium binnen. Wil jij je jodium boosten met deze wakame salade? Bekijk het recept hieronder.

Geniet ervan!

Je Foodbuddie, Nicole

RECEPT wakame salade met tonijn

Wakame salade met tonijn

Bereidingstijd:15 minuten + 30 minuten marineertijd van de tonijn
Voor: 2 personen

Wat heb je nodig?

  • 150 gram bloemkool(rijst)*
  • 200 gram rauwe verse tonijn (andere vis mag ook)
  • 1 avocado
  • halve komkommer
  • 20 gram gedroogde wakame of 80 gram verse zeewier(bij de visboer of sushi schap van supermarkt of visafdeling)
  • 4 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 theelepel sesamzaad
  • 1 theelepel vers geraspte gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 lente uitje heel fijn gesneden

*Bij de supermarkt ook kant-en-klare bloemkoolrijst te koop. Onze voorkeur gaat uit naar zelf bloemkoolrijst maken. Dan weet je zeker dat er niet mee gerommeld is.

Dit is ook handig:

Hoe maak je het?

  1. Doe de gedroogde wakame in een kom. Voeg er een laagje water aan toe. Laat het weken tot het 10 keer zo groot is geworden. Dat duurt circa 5 minuten. Giet af en knijp er voorzichtig het overtollige water uit.
  2. Indien je geen kant-en-klare bloemkoolrijst hebt gekocht, vermaal de bloemkoolroosjes in een keukenmachine tot rijst. Gebruik hiervoor het mes-opzetstuk.
  3. Snij de tonijn in kleine blokjes.
  4. Maak een marinade van de sesamolie, balsamico-azijn, sesamzaad, gember en knoflook.
  5. Hussel de tonijn door de helft van de marinade en zet het liefst een half uurtje weg. Zo kunnen de smaken intrekken.
  6. Snij de komkommer met een kaasschaaf en leg de slierten op een bord.
  7. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de avocado in een waaier en leg dit op de komkommer.
  8. Verdeel de tonijn, zeewier en bloemkoolrijst  over een bord of een kom.
  9. Snij de bosui in ringetje en garneer het bord hiermee.
  10. Serveer de andere helft van de dressing erbij.
  11. Eet smakelijk!