Dit taartrecept is zuivelvrij, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers.
En lekker? Jazeker als je van een friszoete smaken houdt. Dat zeg ik met alle eerlijkheid.
Maar ik zal ook eerlijk zijn dat het niet mijn recept is.
Van wie dan wel?
Bekijk het in de video:
Leonie van Leogoespaleo heeft mij dus geïnspireerd om een heerlijke “kwark”taart te maken zonder pakje.
Mijn moeder maakte vroeger altijd kwarktaart op een verjaardag. Vaak aardbeienkwarktaart.
En ja met een pakje.
De passie om eten te bereiden heb ik zeker van mijn moeder.
Alleen doordat inzichten zijn veranderd afgelopen jaren, gebruik ik nu nooit meer een pakje of zakje. Ik weet wat er allemaal in wordt gestopt en daar wordt mijn lichaam (en ook dat van een ander) niet blij van.
Wil jij aan de slag met het recept?
Kijk dan hieronder!

Zuivelvrije limoenkwarktaart van Leonie
Bereidingstijd: 30 minuten
Voor 8-10 punten
Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
- 150 gram pecannoten
- 130 gram ontpitte dadels
- 3 el geraspte kokos
Voor de vulling:
- 250 ml kokosmelk (bijvoorbeeld Aroy-D kokosmelk voor desserts in het groene blik)
- 3 grote limoenen, uitgeperst
- rasp van 2 limoenen
- 200 gram cashewnoten, een nacht geweekt in water met wat zeezout en daarna uitgelekt
- 150-200 ml honing
- 3 el kokosolie (gesmolten)
Wat ook handig is:
taartvorm (zelf van 19cm gebruikt)
Hoe maak je het?
Voor de bodem:
- Maal de dadels en noten fijn in een keukenmachine tot een ietwat homogene massa, maar nog wel met kleine stukjes erin.
- Voeg de geraspte kokos toe en pulseer kort totdat alles goed gemengd is
- Verdeel het mengsel over een bakvorm, strijk glad met de bolle kant van een eetlepel of met je vingers.
- Zet de vorm in de vriezer
Voor de vulling:
- Doe de uitgelekte cashewnoten, de kokosmelk, kokosolie, honing en het limoensap in een blender
- Blend tot een heel glad mengsel, afhankelijk van het type blender duurt dit enkele tot circa 10 minuten
- Haal de taartbodem uit de vriezer
- Giet het mengsel voor de vulling uit over de bodem tot bijna aan de rand
- Zet de taart weer in de vriezer
- Laat de taart opstijven (minimaal 2 uur) voordat je hem serveert en haal hem circa 10-15 minuten voor het serveren uit de vriezer tenzij je de taart als ijstaart serveert, dan is 1-5 minuten vooraf uit de vriezer halen voldoende.
- Strooi de geraspte limoenschil erover voor garnering.
- Eet smakelijk!
N.B. De taart blijft in de vriezer zeker een week goed van structuur en kan tot 2 maanden in de vriezer bewaard blijven. Na 1 a 2 weken zal wel steeds meer kristallisatie gaan plaatsvinden waardoor de structuur van de vulling korreliger wordt.
Laat je weten wat je van de taart vindt als je hem gemaakt hebt?
met smakelijke groetjes,
Nicole
PS. Deel het ook met familie en vrienden. In de week dat ik de taart had gemaakt, ging ik toevallig bij mijn ouders op bezoek. Zij mochten proeven en vonden het heerlijk!